Kako i gdje da postavim web fajlove (upload)?

Za nazive fajlova koje namjeravate postaviti na site koristite samo mala slova od a-z, brojeve od 0-9, i donju liniju/underscore ( _ ). Ne treba da bude razmaka u nazivu fajla i/ili direktorijima.

Vaša početna/naslovna strana mora nositi naziv “index.* “, gdje * označava tip fajla (html, php, …) u zavisnosti od podešavanja.

Uvjerite se da je naziv prve strane ispravno napisan, inače Vaš web site neće biti vidljiv. Bilo koja druga strana sitea može nositi naziv po Vašem izboru. Sve fajlove i foldere trebate smjestiti u public_html (ili www) direktorij, inače neće biti vidljivi. Naši web serveri su konfigurirani tako da Vaša naslovna stranica može biti vidljiva sa ili bez “www” , npr. http://www.nazivdomena.com ili http://nazivdomena.com.

FTP (File Transfer Protocol)

FTP (File Transfer Protocol) je vrlo pogodan i veoma koristan fajl transfer sistem. Putem FTP-a možete izmjeniti nazive fajlova, postaviti ih na server, te downloadovati i urediti većinu Vaših zahtjeva.

Za upload HTML dokumenata, i drugih fajlova, slijedite sljedeće korake:

1. Nabavite FTP Software Preporučujemo korištenje FileZilla ili SmartFTP koji su dostupni na http://filezilla-project.org/ ili http://www.tucows.com.

2. Povezivanje na server i prijava putem FTP-a

Host Name = ftp.nazivdomena.com
Username = korisničko_ime
Password = lozinka

Prilikom uploada, vodite računa da je Vaš inicijalni direktorij public_html ili www. Host Type – “Auto-detect” je najčešće izbor koji odgovara kao Host Type ali ukoliko ne funkcioniše izaberite UNIX.

Nakon ovih podešavanja kliknite OK za povezivanje na web server.

Podijeli članak:

Leave a Reply