Mali vodič za odabir hosting-provajdera

Od | 30/07/2013

Web HostingU procesu oživljavanja internet stranice, prvi korak, a neki bi rekli i najvažniji, jeste odabir hostinga.  Kao što dobar hosting uklanja smetnje u optimizaciji i omogućava neometan rad na njenom sprovođenju, loš će donijeti prevagu u suprotnom smjeru, otežavajući korisnicima komunikaciju sa sajtom, kao i vebmasterima njegovo održavanje, apdejtovanje i optimizaciju za pretraživače. Kao što ni najbolji automobil neće raditi bez goriva, kvalitet sajta ne može doći do izražaja bez adekvatne tehničke podrške u domenu hostinga.

 Dijeljeni hosting (shared hosting)

Pri dijeljenom hostingu više korisnika dijeli fizičke resurse (RAM i procesorsku snagu) i softver jednog servera. Nalozi mogu imati različite IP adrese, što omogućava uvođenje SSL sertifikata, ali to nije pravilo. Za podešavanja i održavanje servera zadužena je hosting kompanija. To pogoduje početnicima i svima koji ne žele time da se bave, ali onemogućava napredne korisnike u pristupu podešavanjima servera, što nameće određena ograničenja u razvoju projekta. Takođe, fizička ograničenja servera doći će do izražaja ako se broj poseta sajtu i sam sajt uvećaju preko određene mere.

 Virtuelni privatni server (VPS)

VPS je server softverski podijeljen na više manjih virtuelnih servera, što omogućava korisnicima da upravljaju svojim serverskim softverom i mijenjaju podešavanja u skladu s potrebama. Budući da je u dalje u pitanju jedan server ograničenih fizičkih resursa, korisnik se pri odabiru usluge odlučuje za veličinu prostora na HDD-u, količinu RAM-a i procesorsku snagu koju će imati na raspolaganju, od čega zavisi i cijena hostinga. Naravno, cijena ove usluge je znatno veća nego kod dijeljenog hostinga, u skladu s mogućnostima koje korisnik ima na raspolaganju.

Namjenski server (Dedicated Server)

Odabirom ove opcije korisnik dobija na korišćenje cijeli fizički server s pripadajućim resursima. Ovakav hosting je podesan za veće projekte i projekte koji zahtijevaju korišćenje određenog softvera. Međutim, za tehničku podršku je u ovom slučaju odgovoran korisnik, što zahtijeva stručno osoblje i može biti mač sa dve oštrice. Naravno, moguće je platiti hosting-kompaniji za ovu uslugu, ukoliko želite imati na raspolaganju sve pogodnosti koje namjenski server nudi bez obaveze da vodite računa o tehničkim aspektima rada tog servera. Naravno, ova opcija je najskuplja, u skladu s mogućnostima koje pruža.

Savjeti

Profesionalci savjetuju i redovno bekapovanje podataka. „Pucanja“ servera nisu česta pri kvalitetnom hostingu, ali daleko od toga da su nemoguća. Nemojte dozvoliti sebi da naučite ovu lekciju na teži način, jer važne informacije i mnogo truda lako mogu pasti u vodu bez redovnog bekapa.

„Neograničen prostor i protok“ tehnički ne postoje, jer svaka mašina, pa i server, ima određena fizička ograničenja. Naravno, ova stavka u ponudi ozbiljnijih kompanija znači da će oni podržati vaše potrebe za fizičkim resursima u radu servera koliko god one bile, ali nije nemoguće da, kod manje profesionalnih provajdera, ovakva opcija krije neku klauzulu u ugovoru koja će vam kad-tad zasmetati. Iz tog razloga je dobro informisati se šta tačno neograničenost ove vrste podrazumeva.

Nakon što ste smjestili sajt na server trebat će Vam i SEO optimizacija, reći ćemo nekoliko riječi i o tome.Relativno slaba razvijenost optimizacije sajtova za pretraživače (SEO) na području Balkana umnogome olakšava posao vebmasterima. Još uvijek postoji mnogo kutaka onlajn tržišta (niša, tj mikro-niša) gdje praktično nema konkurencije u trci za pobedničko postolje na listi sajtova pri pretrazi po određenim ključnim riječima, odnosno izlasku sajta među prvih deset rezultata pretrage. Takođe, nerazvijenost SEO-a na domaćem tržištu omogućava pojedincu ili manjoj grupi entuzijasta s dobrom idejom za sajt i malo slobodnog vremena, pod uslovom da se relativno dobro snalaze na računalu, da sami kreiraju i sprovedu više ili manje uspješnu SEO strategiju ili barem aktivno učestvuju u optimizaciji svog sajta za internet-pretraživače, eventualno u sprezi s renomiranim SEO kompanijama. Naravno, ovo ne znači da je lako optimizovati sajt niti da to svako može da radi pošto pročita vodič u deset koraka na internetu, ali svakako da je, uz malo truda, moguće uzeti aktivno učešće u optimizaciji nekog sajta.

Leave a Reply