Šta su web hosting i domena?

Iako su usko povezani, web hosting i domena su dvije različite usluge. Web hosting služi za pohranu sadržaja, poput web stranice, na web servere. Domena u principu predstavlja naziv, to jest adresu koja pomažu posjetiteljima da na jednostavan način pristupe sadržaju web stranice.

Web hosting

Web hosting pruža prostor na kojem prikazujete sadržaj vaše web stranice, poput teksta, slika i video zapisa.

Kada pravite web lokaciju sa genesis.ba, genesis.ba je Vaš web hosting provajder. To znači da osim što pružamo alate za kreiranje i upravljanje Vašim sadržajem, obezbjeđujemo i mjesto na internetu za smješta Vašeg sadržaja. Smještaj web stranica na web serverima je isto kao što trgovine iznajmljuju prostor u trgovačkom centru.

Razlikujemo četiri tipa hostinga, to su: shared hosting, VPS, dedicated i cloud hosting.

Domena

Domena predstavlja naziv domene, poput www.genesis.ba, koji posjetitelji mogu koristiti da Vas pronađu. Naziv domene je poput ulice koja usmjerava ljude na lokaciju vaše web stranice, ali sama domena nije sadržaj koji posjetitelji vide kada posjete vašu web lokaciju.

Naziv domene (često jednostavno nazvano domenom) je ime koje se lako pamti i povezano je sa fizičkom IP adresom servera na Internetu.

Razlikujemo četiri vrste domena:

Generic Top-Level Domains (gTLD)
Country Code Top-Level Domains (ccTLD)
Internationalized Country Code Top-Level Domains (IDN ccTLD)
Subdomain.

Posjedovanje vlastitog naziva domene, web stranice i adrese e-pošte dat će Vama i Vašem poslovanju profesionalniji izgled. Još jedan razlog zašto preduzeća registruju naziv domene je zaštita autorskih prava i zaštitnih znakova, povećanje prisutnosti brenda na internetu i pozicioniranje na pretraživačima.

Kako registrirati naziv domene?

Naziv domene možete registrirati na jednostavan način na našoj web stranici genesis.ba

Putem online forme možete da provjerite da li je domena slobodna za registraciju i da izvršite narudžbu.Podijeli članak: